un eveniment discografic: Kinga Ötvös – Fluid Oratorio (2021)

ASCULTĂ / CUMPĂRĂ

“Sunt o artistă multidisciplinară născută în Zalău, România. Mi-am început viața artistică în contextul studiului vocal academic ca mai apoi să tranzitez spre actorie și mai apoi spre performance și mișcare corporală.  Această multi-expertiză stă la baza tuturor acțiunilor mele artistice, aflate permanent în mijlocul confluențelor diverselor teritorii cărora încerc prin munca mea să le lărgesc arealul pluri-disciplinar.

“Fluid Oratorio” este primul meu album, o încercare de a deconstrui forme și inerent arhetipuri de construncție în muzică. Pasaje sonore ce amintesc de muzica sacră se îmbină cu voci de cyborg născând o viață nouă într-un fluid în care naivitatea se împletește adesea cu emoții întunecate.

Sunt tentată să construiesc totul pornind de la vocea mea – coloana vertebrală a tot ceea fac – fie că vorbim de transmutațiile tip cyborg ale vocilor diverselor creaturi încă necunoscute nouă sau de expresii vocale operatice ce par a veni dintr-un trecut fastuos al spectacolelor simfonice cu public, toate acestea creînd o paletă variată de expresii contrastante: șoptite sau distorsionate, clinice sau alterate, carnal vulnerabile sau encodate digital. Fiecare voce poate fi asociată unui avatar și cu siguranță fiecare dintre aceste avataruri are ceva consistent de spus.

Iată și câteva exemple de schije / tronsoane care se asamblează în muzica mea:

  • povești fracturate ce conțin memoriile unei persoane care a cântat în cor
  • superpoziții de genuri muzicale diverse, unele dintre el dezgropate și reformatate ulterior
  • textele și versurile mele chestionează puterea limbajului articulat de a comunica efcient în realitatea cotidiană
  • șabloane ultra-folosite în idiomurile pop, o limba latină hibridă – parțial inventată din memoria comună – și onomatopee fără sens, toate acestea crează împreună noi fire dramatice apăsând pedalele propriilor emoții și amintiri 
  • clișee pop și mai ales module kitsch care se comportă că niște mantre atotștiutoare și exhaustive
  • un sentiment nesfârșit al trip-urilor de orice tip, monotonia valurilor, drone, trenuri și ambarcațiuni
  • un preview cinico-tandru al unui tip de sfârșit de lume, povestit evident cu un umor secret și subtil
  • puncte de vedere ale bătrânilor zei care în continuare fac mișto de noi

Lucrez destul de mult cu primul rezultat. Aproape tot materialul este clădit pe un prim take. Aici rezidă pentru mine puterea calităților tuturor greșelilor: ele sunt ireversibile și irepetabile – greșeli ce vin la rândul lor cu un tip de “adevăr” care pentru mine este total relevant și pe care îl caut încontinuu.

Mă conectez cu entopia. Faptul că ea apare odată cu emisia unui sunet nu face decât să-mi atragă atenția asupra invizibilitatii acestui proces iar asta mă face să simt că așa arată un proces de creație onest: să poți experimenta organic începutul și terminusul acestui timeline linear al fluctuațiilor entropice. Și ca un feedback de cea mai bună calitate pe care îl re-primesc – această linearitate îmi conferă mie un ghidaj / traseu în interiorul muncii mele.”

KINGA ÖTVÖS, / iunie 2021 / @otvoskinga

INTERVIU_PENDUL