IA @ MNAC – 18.05.2017 & 20.05.2017


Vlaicu Golcea:
Muzică populară. În toate sensurile. Ce unește mase de oameni care au un vocabular diferit ? …Folclor…? Dublă fațetă:
– etern modul de început pentru “marea creație” românească – de parcă ducem lipsă de mijloace progresiste, de parcă nu se mai poate “inventa” nimic nou, de parcă suntem datori cu ceva “tradiției”…
– material suculent, încă ne-epuizat, se pare…Element identitar. Vrând-nevrand. Supra-doză ce este privită ca un lucru exotic de către cei din afară. Energie primară, telurică – lucru de care societatea actuală se îndepărtează tot mai mult. Relația cu pământul tot mai greu de integrat.
Popular. Pop. Horă și Techno ? Dansul pe muzică perceput ca ritual social. Ieri mulțimea se aduna pentru a dansa împreună, dar conectați fizic, azi tot împreună, dar fiecare dansează individual. Pe același ritm, totuși…Nevoia de unire, uniformizare, în ciuda manifestării corporale, individualiste.

Sunete, foneme, proto-limbaj, proto-comunicare. Expresie. Dialog ?

Oscar Loeser:

Pentru a putea comunica trebuie să improvizăm. Să oferim spaţiu şi să ocupăm spaţiu.

Este tocmai spaţiul dintre noi care preia ceea ce oferim şi care dă mai departe ceea ce poate fi preluat. Se deschide o uşă. O invitaţie. Această intervenţie este un dialog concret, invizibil pentru cei care-l solicită, dar accesibil celor care îl privesc.

in uncertain times like these a man must improvise”

“Joe in Dreams that money can buy” by Hans Richter 1947

Mihai Păcurar

“L-am cunoscut pe Oscar abia acum, cu ocazia acestei intâlniri. La prima vedere pare genul de persoană cu care aş putea fi prieten bun. Până acum nu am apucat să vorbim decât puţin, despre lucruri gen similarităţi între copilăriile noastre trăite în regimuri opresive, muzică, şi să realizăm că avem acelaşi tip de umor tembel şi acid. Astea sunt toate pariuri safe. Tatonări politicoase. oricâte îndrăzneli “naughty” ai strecura printre glume. Peste toate astea, există elementul comun – Vlaicu, care a fost de la început garantul şi liantul acestei intâlniri. Şi motorul.

Toate acestea fiind spuse, am simţit că e un moment bun, acum cât încă acest grup nu este foarte “infectat” de propria fluiditate (dar o promite nativ), să facem un experiment. Am decis că vrem să ne privăm de rezultatul direct al întâlnirii noastre. Să ne privăm vizual de melanjul de idei şi simboluri (vizuale şi sonore) aruncate de fiecare dintre noi într-un spaţiu neutru, accesibil doar publicului. Izolarea şi comunicarea din zone “geografice” diferite şi în acelaşi timp din bule culturale personale cred că vorbeşte despre încrederea într-un sistem de comunicare în care libertatea de expresie rămâne neatinsă, iar produsele vizuale şi sonore trăiesc independent de cei care le produc şi se întâlnesc în acest ” no-man’s-land” sau “everyman’s land”. Oarecum ca internetul 🙂